Historiek

De sterke man

In Gent was Constant Simon (1873-1934) door zijn buitengewone kracht een bekend figuur. Zijn getorste spiermassa was handig tijdens zijn arbeid als wever en later als brouwersgast, maar daarnaast demonstreerde hij zijn ongebreideld kunnen in de foorbarak van Raymond de la Ruelle, een andere Gentse hercules. In 1900 begon Contant Simon een eigen atletentheater. Zijn optreden als krachtpatser was er de hoofdattractie. Zijn broer Georges Simon trad mee op als witte clown.

In 1923 schakelde Constant Simon over op circus Simon, waarbij hij optrad als acrobaat. Dit circus werd al snel een hecht familiebedrijf. Alle kinderen van Constant maakten er hun entree in de circuspiste: Paul, Florentina, Marie en Jeanne. Ook zijn broer Georges, die een herberg uitbaatte aan de Gentse Oude Beestenmarkt, bleef mee optreden. Zijn estaminet was eigenlijk een café-chantant waar de familie Simon geregeld sketches speelde. Naast de eigen familieleden werden in het CIRCUS SIMON ook gastartiesten in dienst genomen, zoals Miss Margueritas en The Stonley’s.

Totaal onverwacht overleed Constant in 1934. Zijn oudste zoon Paul Simon en zijn echtgenote Marie Pynnoi namen het bestuur van het circus over. Ondertussen was Jeanne, de zus van Paul, gehuwd met Louis Libot, telg van de andere grote Gentse circusfamilie Libot. Vanaf 1940 werden zij medebestuurders van het circus en reisden ze onder de naam ‘Circus Excelsior’, maar uiteindelijk veranderde de naam in Circus Libot-Simon.

Geleidelijk aan waagden ook de kleinkinderen hun eerste passen in de circuspiste. Denise, Georges, Jean, Marie-Louise en Diane stalen er de show. Later maakten ook Nadia en Jeanine De Baets, kinderen van Diane Simon, hun opwachting in de circustent. De apotheose van de voorstellingen bij circus Simon werd de groep ‘Saltos’, waarbij Nadia De Baets op haar 8ste 105 saltos na elkaar maakte op de trampoline. Later ontplooide zij zich tot een bijzonder getalenteerde circusartieste als plafondloopster. Haar zus Jeanine De Baets zette als enige van de familie Simon de circustraditie verder in Frankrijk bij Circus Bouglione. Vandaag is zij circusdirecteur van het Franse ‘Circus Maximum’.

'Circus Libot-Simon’ reisde vooral in Oost- en West-Vlaanderen en stond bekend als een gezellig familiecircus met vooral nummers van eigen familieleden in verschillende disciplines, zoals de trapeze en de acrobatie. Tot in 1946 oogstte dit circus veel succes op de Gentse Halfvastenfoor.

De jaren vijftig betekenden ook voor dit circus een harde periode. In de hoop de crisis het hoofd te bieden, werd een aantal keer van naam veranderd; in 1951 reisde men als ‘Circus Rodeo’ en in 1955 als ‘Circus Kroon’. In 1957 stopte ‘Circus Libot-Simon’. Meteen konden Paul Simon en Louis Libot aan de slag bij ‘Circus De Rycke-Semay’. Ook het volgende seizoen engageerden ze zich bij dit circus, samen met Georges, de zoon van Jeanne Simon. Ondertussen hadden de artiesten van de familie Simon een standplaats gevonden voor hun woonwagens in het Kamp in Gentbrugge, waar ook de circussen Minnaert en Demeyer hun thuishaven hadden.

Op heden treden Jeanno en Tamara (bekend van circus Picolini) op samen met hun zoon en dochter

Shows

&

programma's

Educatief programma:

In de voormiddag leren de kinderen
over het leven en ontstaan van de clown
In de namiddag volgt er een spetterende show
waar de kinderen zelf in betrokken zijn

Wij bieden natuurlijk ook shows aan voor communiefeesten en verjaardagen, verzorgingstehuizen,..

Team

Jeanno
Jeanno
Tamara
Tamara
Quintin
Quitin
Romy
Romy
Knorki
Knorki
Flappie
Flappie
Jack
Jack
Laro
Laro